designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

EXTERIORS - LANDSCAPING

/

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο CLAUDE MONET ΣΤΟ GIVERNY

Ο ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ GIVERNY ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.

Μερικές φορές οι συμπτώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τέχνη. Ο Κλώντ Μονέ είδε για πρώτη φορά το μικρό χωριό του Giverny, στη βόρεια Γαλλία, από το παράθυρο ενός τρένου στο οποίο ήταν επιβάτης και περνούσε από εκεί. Αμέσως αποφάσισε να μετακομίσει εκεί και νοίκιασε ένα σπίτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Το 1890, όταν πια είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει το σπίτι και τη γη οριστικά έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει εκεί στο μικρό αυτό χωριό, τους υπέροχους κήπους ήθελε να ζωγραφίσει. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα και μερικά από τα πιο διάσημα έργα του απεικονίζουν τους κήπους του στο Giverny, με τις καμάρες από αναρριχώμενα φυτά να περιπλέκονται γύρω από θάμνους με χρωματιστά λουλούδια, με τον θρυλικό πλέον κήπο του νερού, που σχηματίζεται από έναν παραπόταμο του Epte, με την ιαπωνική γέφυρα και τη λίμνη με τα νούφαρα, τις γλυτσίνες και τις αζαλέες.

[pic02c]

[pic03c]

O Μονέ έζησε στο σπίτι με την περίφημη ροζ πρόσοψη στο χρώμα του θρυμματισμένου τούβλου, από το 1883 μέχρι το θάνατό του το 1926. Ο ίδιος και πολλά μέλη της οικογένειάς του, τάφηκαν στο νεκροταφείο του χωριού.

" Ακολουθώντας το παράδειγμα του Μονέ, ήδη από το 1887, ένας αριθμός αμερικανικών ιμπρεσιονιστών καλλιτεχνών εγκαταστάθηκαν για να εργαστούν στο Giverny, εμπνευσμένοι από τα τοπία, τη συνολική ατμόσφαιρα, και φυσικά την ίδια την παρουσία του Μονέ.

Μεταξύ αυτών ο Willard Metcalf, ο Louis Ritter, ο Theodore Wendel, και ο John Leslie Breck. Σύντομα πολλοί Αμερικανοί επέκτειναν τις επισκέψεις τους από το καλοκαίρι σε όλο το έτος. Ο Αμερικανός ζωγράφος Theodore Earl Butler παντρεύτηκε το 1892 την προγονή του Μονέ και πρώην μοντέλο Suzanne Hoschedé.

[pic12c]

[pic09c]

O Frederick Καρλ Frieseke περνούσε ουσιαστικά κάθε καλοκαίρι από το 1906 μέχρι και το 1919 σε μια κατοικία δίπλα στο Μονέ. Ο όρος Ιμπρεσιονισμός στην τέχνη επινοήθηκε το 1911 για να περιγράψει το έργο του Frieseke και ο αναφέρεται στο έργο του δεύτερου κύματος των αμερικανών ζωγράφων στο Giverny όπως ο Richard E. Miller. Τον Δεκέμβριο του 1910 έξι από τους καλλιτέχνες του Giverny (ο Frieseke, ο Miller, ο Lawton S. Parker, ο Guy Rose, ο Edmund Greacen και ο Karl Anderson) παρουσίασαν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση στη Madison Gallery της Νέας Υόρκης, που τους προλόγισε ως «Ο Όμιλος του Giverny."

[pic11c]

[pic13c]

[pic10c]

Ο πρώτος παγκόσμιος Πόλεμος σηματοδότησε το τέλος της αποικίας της τέχνης και σε μεγάλο βαθμό και το τέλος του ρομαντικού κινήματος γενικότερα.

Το σπίτι του Κλοντ Μονέ στο Giverny με τους περίφημους κήπους κληροδοτήθηκαν από το γιο του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1966, και μετατράπηκαν σε μουσείο που άνοιξε  και έγινε επισκέψιμο για το κοινό το 1980, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλης κλίμακας εργασιών αποκατάστασης: Το τεράστιο στούντιο των Νυμφών αποκαταστάθηκε και η πολύτιμη συλλογή των ιαπωνικών χαρακτικών τοποθετήθηκε σε πολλές αίθουσες, κρεμασμένα με τον τρόπο που ο ίδιος ο Μονέ προτιμούσε. Οι κήποι ανακαινίστηκαν και φυτεύτηκαν όπως ήταν κάποτε. Το σπίτι έγινε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όταν τα λουλούδια είναι στην άνθιση.

Το άλλο βασικό πλεονέκτημα του χωριού είναι το Μουσείο του Ιμπρεσιονισμού του Giverny, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία του ιμπρεσιονισμού και τη συνέχισή της "αποικίας της τέχνης του Giverny" και κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Σηκουάνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading