designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

ARCHITECTURE - CONTEMPORARY

/

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ JIM OLSON ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΖΩΗΣ.

Το σπίτι του Jim Olson - ιδρυτή του γραφείου Olson Kundig που έχει βάση το Σιάτλ των ΗΠΑ - είναι όπως ακριβώς και η αρχιτεκτονική του και διαπνέεται απ' τις ίδιες αρχές: Το κτίριο αποτελεί μια «γέφυρα» μεταξύ της φύσης, της κουλτούρας, της ιστορίας και των ανθρώπων. To σπίτι του είναι κτισμένο στα δέντρα, στο Longbranch της Washington και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι κάτοικοί του να κοιτούν αναγκαστικά προς τα έξω, το φυσικό περιβάλλον και να θυμούνται πως όλοι μας είμαστε κομμάτια της φύσης.

[pic01c]

Θα κυριολεκτούσαμε αν λέγαμε ότι ο Jim Olson είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά υπομονετικός.

"Σε έναν κόσμο όπου οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να κατασκευάσουν ουρανοξύστες σε χρόνους που σπάνε κάθε ρεκόρ ταχύτητας, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας "πήρε το χρόνο του" όπως χαρακτηριστικά λένε στην αγγλική γλώσσα, για την κατασκευή του δικού του σπιτού στη λίμνη, καθώς 55 χρόνια πριν άρχισε να χτίζει την καμπίνα, που βρίσκεται στο Longbranch της Ουάσιγκτον, το 1959.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα απλό και μικρό σπίτι - κουκέτα με υπομονή και αγάπη με τα χρόνια μετατράπηκε σε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα κατοικίας, μπροστά σε μια μαγευτική λίμνη.

[pic02c]
Ξεκινώντας την κατασκευή της καμπίνας όταν ήταν μόλις 18 χρονών, ο Olson εργάστηκε πάνω στη δομή της για δεκαετίες, προσθέτοντας πάντα νέες δυνατότητες στο σχεδιασμό. Ωστόσο, η λέξη «ανακαίνιση» δεν περιγράφει επαρκώς τη μεταμόρφωση της καμπίνας μέσα στα χρόνια, αλλά μάλλον ήταν μια αέναη δημιουργική διαδικασία διαστρωμάτωσης που πάντα ενσωμάτωνε προηγούμενα χαρακτηριστικά του δεντρόσπιτου στο πιο σύγχρονο παρόν του.
Λεπτομέρειες έξυπνα κρυμμένες μέσα στην τελική μορφή της κατοικίας μαρτυρούν κάθε στάδιο αναδιαμόρφωσης, με αρχιτεκτονικό τρόπο αποκαλύπτοντας την ιστορία του σχεδιασμού της. Διακριτές υφές και συνδυασμοί χρωμάτων συνθέτουν τον εντυπωσιακό χώρο που βρίσκεται κάτω από τους εκτεθειμένους δοκούς. Ατσάλινες κολώνες επισημαίνουν τις διαιρέσεις των χώρων του καθιστικού και εντυπωσιακά παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή επιτρέπουν την πρόσβαση στην απίστευτη θέα του Puget Sound.

[pic04c]

[pic05c]
Εκτός από τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής σύλληψης, υπάρχουν διάφορα σημεία που καταδεικνύουν την αγάπη του Olson για τη φύση μέσα στο σπίτι. Ξύλινο δάπεδο εκτείνεται σε όλο το σαλόνι και στην εξωτερική βεράντα χωρίς διακοπή συνδέοντας το εσωτερικό με το εξωτερικό. Η εξωτερική βεράντα χτίστηκε επίσης γύρω από τρία μεγάλα δέντρα που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου κατασκευής. Ο Olson ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήταν σε θέση να συνεχίσουν να μεγαλώνουν ανεμπόδιστα, ανεξαρτήτως των νέων κατασκευών που θα πλαισίωναν το σπίτι. Εξάλλου κατά την δική του θεωρία η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι η συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, να είναι η εξέλιξη της φυσικής δραστηριότητας και ζωής.

[pic06c]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading