designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

DESIGN - PRODUCTS

/

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

KARTELL GOES SOTTSASS

Η KARTELL ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ DESIGN, ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΙΝΗΜΑ MEMPHIS ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ETTORE SOTTSASS.

Μια συλλεκτική σειρά από την Kartell παρουσιάστηκε στο κατάστημα που αποτελεί την ναυαρχίδα της εταιρείας στο Μιλάνο υπογεγραμμένη από τον Ferruccio Laviani, που αποτίει φόρο τιμής στον Ettore Sottsass, κάνοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στο κίνημα Memphis, με μια συλλογή από νέα προϊόντα (βάζα, σκαμπό και μια λάμπα) που έχουν την υπογραφή του μεγάλου δασκάλου του ιταλικού design ειδικά για την εταιρεία. Η συλλεκτική σειρά, ολοκληρώνεται με τα γνωστά καθίσματα της Kartell που επενδύθηκαν με μαλακό ύφασμα σε σχέδια από τη συλλογή του κινήματος Memphis.

[pic07c]

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ομάδα του κινήματος Memphis αποτελούνταν από αρχιτέκτονες και σχεδιαστών επίπλου, υαλικών, πορσελάνης και βιομηχανικών προϊόντων. Σχεδίαζαν προϊόντα με έναν τελείως νέο τρόπο και με συνδυασμούς υλικών, που στη δεκαετία του ΄80 προκάλεσαν μια αλλαγή στον τομέα του σχεδιασμού και όχι μόνο. Το Memphis προκάλεσε αντιδράσεις στους θεωρητικούς της τέχνης και του σχεδιασμού. Κάτω από την επιρροή αυτής της ομάδας ξεκόλλησε ο σχεδιασμός του ΄80 από τις απαράβατες αρχές του λειτουργισμού, της εργονομίας, της τάχα κοινωνικής ευθύνης και της ιδέας της διαχρονικότητας. Οι σωστές θεωρίες και ιδέες του Μπάουχάους, 30 χρόνια μετά, είχαν ξεπαραστεί και μύριζαν πλέον κατάντια και αποσύνθεση επειδή δεν είχαν εξελιχτεί παραπέρα μαζί με τις κοινωνικές αλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μαζί με την ευφορία των eighties εμφανίζεται μια κραυγαλέα πολυχρωμία που ξάφνισζε ευχάριστα τον κόσμο με μια αντιπαράθεση περίεργων υλικών και ερεθιστικών επιφανειών. Η πειραματική διάθεση των σχεδιαστών εκφραζόταν άμεσα.

"Το Memphis Group αποτέλεσε την έξαρση των συναισθημάτων, το κίνημα του παραλόγου, του αφηρημένου και της τρέλας. Διακρινόταν από πειραματισμό πάνω στην αισθητική και την έκφραση, με κυρίαρχη τη φαντασία και την γενική άρνηση. Ο κόσμος χαιρόταν τη δημιουργικότητα. Τελικά επιβεβαίωσε ότι η φαντασία, ο συνειρμός και οι οπτικές μεταφορές, πάντα σαν στόχοι ήταν πιο υψηλοί από τη λειτουργικότητα.

Το 1987 τα έργα του Memphis απέσπασαν στην Documenta VIII, στο Κάσσελ της Γερμανίας, την σημαντικότερη διάκριση για το κίνημα αυτό αφού η πολιτιστική αξία του συμβάδιζε πλέον σε επίπεδο ισάξιο της πιο πρωτοπόρας τέχνης.

[pic18c]

Η πρωτοβουλία αυτή βασίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε μια σειρά σχεδίων από τον Ettore Sottsass που έκανε για την Kartell το 2004 αλλά ποτέ δεν  μπήκαν στη γραμμή παραγωγής! Δύο σκαμπό και μια λάμπα των οποίων τα σχήματα και τα χρώματα δηλώνουν σαφώς ότι ανήκουν στον γκουρού του ιταλικού design, συπμληρώνονται από ένα κρεμαστό φωτιστικό που ονομάζεται Daisy, από το οποίο κρέμονται χρωματιστά κομμάτια από το γνωστό διαφανές πλαστικό υλικό της Kartell, σε σχήμα ορθογώνιο, με τα τυπικά χρώματα του Ettore Sottsass γύρω από έναν κεντρικό δακτύλιο μαύρου χρώματος. Από την άλλη πλευρά η νέα συλλογή των υφασμάτων με τα prints Memphis, δίνει μία απροσδόκητη εικόνα μετα-μελλοντολογίας της ποπ κουλτούρας στα πιο κλασικά καθίσματα της Kartell, όπως η Mademoiselle από τον Philippe Starck, αλλά και οι καρέκλες της Patricia Urquiola και του Piero Lissoni.

[pic11c]

Claudio Luti, Πρόεδρος της Kartell, σχολιάζει: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε φέτος, μερικά ασυνήθιστα αντικείμενα που Ettore Sottsass που είχαν σχεδιαστεί για την Kartell το 2004 αλλά δεν είχαν ποτέ τεθεί σε παραγωγή. Με την σημαερινή εκδήλωση γιορτάζουμε με τα συλλεκτικά προϊόντα και ένα κομμάτι της ιστορίας του ιταλικού σχεδιασμού. Νομίζω ότι ο Sottsass και το κίνημα Memphis έχουν προσφέρει πραγματικά στo επιχειρηματικό ταξίδι μας, ακόμα και ασυνείδητα, την χρήση μιας ελεύθερης έκφρασης των δημιουργικών σχεδιαστών, χωρίς κωδικούς και χωρίς διατυπώσεις. Σήμερα η τεχνολογία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε προϊόντα πάνω στα σχέδια του Sottsass με ποιότητα και κομψότητα που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε πριν από δέκα χρόνια. Αυτή η γιορτή και η νέα αυτή δέσμευση στην παραγωγική διαδικαστία άλλη μια φορά δείχνουν πώς η Kartell υπερβαίνει τις τάσεις και τα παροδικά στυλ και δημιουργεί ιστορία. Με το σχεδιασμό των προϊόντων της και την ευελιξία της παραγωγής της μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο χρόνο και τον πολιτισμό, να δώσει μορφή στις ιδέες των σχεδιαστών και να τις μετατρέψει σε διαχρονικά αντικείμενα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο δάσκαλος θα είναι ενθουσιασμένος με τον τρόπο που έχουμε δώσει υπόσταση και ζωή στα αντικείμενά του, με τη μοναδική αλάνθαστη σημειολογία τους, μερικά από τα οποία θα προβάλλονται στην παγκόσμια αγορά του μέλλοντος. Με αυτή την έννοια, το αφιέρωμα στον δημιουργό τους, επίσης, θα είναι εξίσου διαχρονικό, καθώς όλοι συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε πλέον να παράξουμε βιομηχανικά το οτιδήποτε φανταστούμε κάτι που και ο ίδιος Ettore Sottsass ήλπιζε ότι κάποτε θα συμβεί».

[pic08c]

Alberto Bianchi Albrici, Διευθύνων Σύμβουλος Μέμφις προσθέτει: «Τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύ περίεργη αυτή τη συνεργασία με την Kartell. Μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο σχεδιασμού και παραγωγής, συναντιούνται δύο κόσμοι μακρινοί. Με την σειρά αυτή που προέκυψε από την γόνιμη αυτή συνεργασία, η Kartell θα μας επιτρέψει να μπει το κίνημα Memphis, να γίνει γνωστό, χρηστικό και αγαπητό σε εκατομμύρια σπίτια, κάτι που δεν θα μπορούσε αλλιώς να επιτευθεί. Και αυτό είναι καλό για όλους».

[pic17c]

Ferruccio Laviani, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, καταλήγει: «Το να βρεθώ στη θέση να βγάλω στη γραμμή παραγωγής ένα πρωτότυπο αντικείμενο του Ettore Sottsass και να δημιουργήσουμε μια σειρά αφιερωμένη στο κίνημα Memphis με τα προϊόντα της Kartell, ήταν για μένα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στον Ettore Sottsass.. Σε αυτή την απίστευτη εμπειρία στο οποίο είχα την τύχη να συμμετέχω και εγώ άλλα και όλοι οι συνεργάτες που δουλέψαμε για αυτό το project προσαπθήσαμε να βάλουμε και τη δική μας ανεξίτηλη σφραγίδα που αποδεινύει και τη διαχρονικότητα του ιταλικού design».

[pic10c]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading