designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

TRAVEL - CITIES & VILLAGES

/

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

VENICE THE MASK OF THE ETERNITY

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΡΙΘΜΗΤΩΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟΣ. Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ…

Συνήθως ένα ταξίδι στη Βενετία συνδυάζεται με ρομαντικούς και φλογισμένους έρωτες, που βρίσκουν εδώ σ’ αυτή την παραμυθένια πόλη, το καλύτερο σκηνικό ζωής για να τραφούν και να δυναμώσουν. Άλλες φορές πάλι στη σκέψη της Βενετίας κατακλύζεσαι από ατέλειωτη θλίψη και νοσταλγία: θλίψη υγρή, όπως η ομίχλη της λιμνοθάλασσας, που μονίμως συντροφεύει την πόλη, και νοσταλγία για τα μεγαλεία αλλοτινών εποχών, για την μεγάλη αυτοκρατορία που ρύθμιζε για αιώνες τις τύχες των λαών της Μεσογείου. Όμως εκείνο που τις περισσότερες φορές συνειρμικά συνδέεται στο μυαλό μας με την εικόνα της Βενετίας είναι το καρναβάλι της: Στο καρναβάλι της Βενετίας όλα είναι διαφορετικά και ξεχωριστά! Θαρρείς και όλη η πόλη γίνεται ένα τεράστιο σκηνικό.

"Ένα σκηνικό έτοιμο να δεχθεί έναν μεγάλο θίασο βγαλμένο μέσα από την Commedia del arte όπου μάσκες, ντόμινο, τουαλέτες, πιερότοι και αρλεκίνοι, χορεύτριες και πρίγκηπες είναι όλοι εδώ! Πίνουν δίπλα σου καφέ φορώντας άσπρη περούκα και φουστάνι του 18ου αιώνα κι εσύ τσιμπιέσαι για να δεις αν είσαι ξύπνιος ή αν ονειρεύεσαι.

Χορεύουν ρυθμικά και παίρνουν πόζες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και δίπλα τους στριμώχνονται για να τους φωτογραφίσουν επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης. Περνούν πάνω από τις γέφυρες ανάμεσα σε τουρίστες και περαστικούς και η φαντασία εισβάλλει στην πραγματικότητα. Αυτή είναι η Βενετία: ένα παιδικό όνειρο που παίρνει σάρκα και οστά. Μια πόλη υγρή σαν δακρυσμένη, γεμάτη ομίχλη και υγρασία, με τα μοναδικά κτίρια με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, με τους υδάτινους δρόμους να τη διασχίζουν, που είναι αδύνατον να αφήσει οποιονδήποτε ανεπηρέαστο!
[pic28c]
Από τη στιγμή που αφήνεις πίσω σου το μώλο και κατευθύνεσαι με το βαπορέττο κατά μήκος των καναλιών ξεχνάς τα αυτοκίνητα και τα καυσαέρια και μπαίνεις στο λαβύρινθο των υδάτινων δρόμων που διασχίζουν την πόλη. Η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε 117 νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Έχει 180 κανάλια και 400 γέφυρες. Το μεγαλύτερο κανάλι είναι το Grand canal, το μεγάλο κανάλι, όπως ονομάζεται που είναι 3 χιλιόμετρα μακρύ. Το 18ο αιώνα ένας Γάλλος συγγραφέας, ο Φιλίπ ντε Κομμίν έγραφε γι’ αυτό: «Νομίζω ότι είναι ο ωραιότερος δρόμος του κόσμου με τα πιο όμορφα σπίτια».
[pic05c]

Κατά μήκος του καναλιού υψώνονται 10 εκκλησίες και 200 μαρμάρινα παλάτια χτισμένα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνα. Αυτοί οι αιώνες ήταν εξάλλου και η εποχή της ακμής της ενετικής αυτοκρατορίας. Το αρχιπέλαγος του Ριάλτο, όπως ήταν η αρχική ονομασία της περιοχής, που ανοικοδομήθηκε με εγγειοβελτιωτικά έργα και εργασίες αιώνων. Η Βενετία μπορεί να μην πρόσφερε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την εγκατάσταση του ανθρώπου, έστρεψε όμως αναγκαστικά τους κατοίκους της στη θάλασσα και στο εμπόριο, με αποτέλεσμα να γίνουν οι Βενετοί οι προνομιούχοι μεσάζοντες ανάμεσα στον βυζαντινό, τον γερμανικό, τον σλαβικό, ακόμη και τον μουσουλμανικό κόσμο! Υπό τη σκιά του Βυζαντίου στην αρχή και αργότερα μετά την παρακμή και τη διάλυση του βυζαντινού κράτους, αποδέκτης όλων των πολιτιστικών επιρροών του βυζαντινού πολιτισμού, με καθολικές ωστόσο αναφορές, σαν σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση υπήρξε μια μεγάλη δύναμη, καθώς έλεγχε το εμπόριο σε όλους τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου και διαμόρφωσε μια εντελώς δική της φυσιογνωμία και παράδοση που σφράγισε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη μουσική.

[pic06c]

Καθώς βραδιάζει, τις μέρες του καρναβαλιού η πλατεία γεμίζει από κόσμο και φωνές. Από τα στενά σοκάκια ολόκληροι θίασοι μεταμφιεσμένων με υπέροχες στολές και μάσκες φτιαγμένες με εξαιρετική τέχνη, κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους σαν να ξεπήδησαν μέσα από την Commedia dell arte! Οι αιώνες, οι εποχές, οι πολιτισμοί και οι άνθρωποι περνούν από μπροστά σου, τα σκηνικά και τα κοστούμια κάτω από τις στοές αλλάζουν και μαζί με τους διαφορετικούς χαρακτήρες αλλάζει και η δική σου συμπεριφορά, τα δικά σου ρούχα και ο δικός σου ρόλος. Μόνο ο τόπος παραμένει πάντα ο ίδιος: Η Βενετία με τη μοναδική της ικανότητα να σε μεταφέρει στο δικό της παραμύθι.

[pic03c]

Ακόμη και η αρχιτεκτονική έχει βενετσιάνικο τόνο. Με το πέρασμα των αιώνων έχουν γίνει αποδεκτοί διάφοροι ρυθμοί, διαδεχόμενοι ο ένας τον άλλον, περισσότερο τροποποιημένοι για να προσαρμοστούν. Στην πιάτσα, όπως και παντού αλλού στη Βενετία, θα βρούμε το συμβολικό λιοντάρι της «Γαληνοτάτης» σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, σύμβολο δύναμης και περηφάνειας της αυτοκρατορίας.

"Τα παλάτια με τις διακοσμημένες μαρμάρινες προσόψεις που καθρεφτίζονται μέσα στο νερό, οι αμέτρητες εκκλησίες όλων των ρυθμών και εποχών, οι πέτρινες γέφυρες, τα σπίτια των κατοίκων της πόλης που ακουμπούν στο νερό, οι μπουγάδες που ενώνουν τα σπίτια πάνω από τα κανάλια, τα λουλούδια στα μπαλκόνια, οι μυρωδιές, η υγρασία, ο ήχος των κουπιών, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που κάνουν τη Βενετία αυτό που είναι.

Αφήνεις το βαπορέττο κοντά στο Σαν Μάρκο ή δίπλα στο παλάτσο Γκράσι για να πάρεις τη γόνδολα. Ξαπλωμένος στα μαξιλάρια με τον γονδολιέρη να σου εξηγεί από πού περνάς, ακούς μια τελευταία φορά πριν φύγεις από τη Βενετία, τον ακκορντεονίστα και τον τενόρο στη διπλανή γόνδολα που τραγουδά μπελκάντο και στρίβεις δεξιά προς τη συνοικία του Καστέλο, μέσα από τα σκοτεινά κανάλια, τις φωτισμένες οστερίες και τους περαστικούς να στέκονται στις όχθες και να κοιτάνε τις γόνδολες που περνούν.

[pic45c]

Ευχαριστούμε τον Δήμο της Βενετίας και το επίσημο κανάλι Venezia Unica για την βοήθειά τους.

Αγγελική Τριαρίδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading