designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

OPINIONS

/

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ.

* Το ποτάμι της μεγάλης φυγής

Βρεγμένα και παγωμένα ευρωπαϊκά όνειρα για χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι, μέσα στην απόγνωσή τους, αποφάσισαν, από το πρωί της Κυριακής, να φύγουν από την περιοχή της Ειδομένης και να πάνε με τα πόδια στην περιοχή της Γευγελής, όπου προσπάθησαν να περάσουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και στη συνέχεια στα εδάφη της γειτονικής χώρας.

Ο απολογισμός είναι τρεις νεκροί (τα ξημερώματα της Δευτέρας), οι οποίοι παρασύρθηκαν από χείμαρρο στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, αλλά και χιλιάδες εγκλωβισμένοι μέσα στο δάσος, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα και κρατούνται από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

(Από το χτεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών)

[pic03c]

* Το Βατερλώ στα λασποχώραφα της Ειδομένης

Σε Βατερλό μετατρέπεται τελικά η Ειδομένη, καθώς στις λάσπες της ακριτικής περιοχής βουλιάζουν ο ανθρωπισμός, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, οι μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης και πρώτο απ’ όλα το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει από τον Οκτώβριο την υποχρέωση για δημιουργία τουλάχιστον 50.000 θέσεων φιλοξενίας, και έχοντας αποδεχθεί, (παρά τις δημόσιες κορώνες και διαμαρτυρίες) το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να αναθέσει στις κρατικές δομές την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης στην Ειδομένη. Έτσι άφησε το πεδίο ελεύθερο σε ΜΚΟ, ακτιβιστές, τυχοδιώκτες και κυκλώματα κάθε είδους που δημιούργησαν ένα μικρό Καλαί στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Η συγκέντρωση των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων στα χωράφια της Ειδομένης σε άθλιες συνθήκες και οι εικόνες που εκπέμπονταν από εκεί αποτελούσαν ένα επικοινωνιακό «όπλο» για την κυβέρνηση.Όμως τα χθεσινά γεγονότα μπορεί να ευαισθητοποιούν για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να ανταποκριθούν στον ρόλο που τους ανέθεσε η Βιέννη και καμιά δεκαριά ακόμη ευρωπαϊκές χώρες για ερμητικό κλείσιμο των Ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Ένα ρόλο από τον οποίο ο πιο ωφελημένος είναι η ίδια η Γερμανία και η Α.Μερκελ. Και ας μη το φωνάζουν.

(Από άρθρο του blog Αμεινίας ο Παλληνεύς)

[pic05c]

* Κουτοπονηριές στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη είδα πάνω από 70 συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά, για την απαξία των συνόρων. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που έχουν «υιοθετήσει» την Ειδομένη και θέλουν να κάνουν πολιτική με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Υπάρχει ένα ερώτημα αν η αστυνομία της ΠΓΔΜ ειδοποιήθηκε από τη δική μας αστυνομία για το χθεσινό «ντου» που προκλήθηκε μετά τη διανομή ενός φυλλαδίου. Προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε ότι θα προχωρούσε σε συλλήψεις όσων επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά αυτό δεν έγινε. Ωστόσο άλλες πηγές στην Αθήνα λένε ότι ούτε αυτή η προειδοποίηση υπήρξε. Σε κάθε περίπτωση η θέση της χώρας μας δεν πρέπει να υποβιβασθεί με «κουτοπονηριές». Το κυριότερο, οι άνθρωποι που είναι στριμωγμένοι στην Ειδομένη δεν είναι «πρόβατα» ούτε «πιόνια» σε ένα παιχνίδι για την εσωτερική κοινή γνώμη.

Τι έγραφε το φυλλάδιο που προκάλεσε την «απόδραση»:

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.
2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.
3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.
4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).
5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).
2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.
3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.
Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης.

(Από σημερινό άρθρο του Τάσου Τέλλογλου)

[pic04c]

* Εγώ είμαι με τους πρόσφυγες

Είναι χυδαίο να κάνεις πολιτικό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Δεν έκανε η Ελλάδα τον πόλεμο στη Συρία, δεν βομβάρδισε η Ελλάδα την Συρία, δεν στηρίζει με κανέναν τρόπο η Ελλάδα τον πόλεμο στη Συρία.
Επίσης, δεν ήταν η Ελλάδα που είπε πως η Γερμανία μπορεί να δεχτεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αυτό το είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Και μετά -βλέποντας την ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς της- το μετάνιωσε. Εν τω μεταξύ, όμως, οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει.
Μπορείς να κατηγορήσεις την ελληνική κυβέρνηση για πάρα πολλά πράγματα αλλά είναι εντελώς ηλίθιο να προσπαθείς να της καταλογίσεις και το κλείσιμο των συνόρων. Τα σύνορα τα έκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στους Μένουμε Ευρώπη αλλά η αγαπημένη τους Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα. Της Ελλάδας δεν της πέφτει λόγος. Για τίποτα πια.

Η λύση δεν είναι να φυλακιστούν οι πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πρόσφυγες είναι ξεριζωμένοι άνθρωποι, δεν είναι εγκληματίες. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και απαγορεύεται να πάνε στις χώρες που θέλουν να πάνε.
Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο όσοι συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Μέχρι τότε, είναι έγκλημα και παραβίαση των διεθνών κανόνων νομιμότητας το κλείσιμο των συνόρων.
Δεν με ενδιαφέρει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι «αρχές και οι αξίες» της Ευρώπης. Είμαι άνθρωπος και είμαι περαστικός από αυτή τη ζωή και από αυτόν τον πλανήτη. Όπως όλοι μας. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ παρά να είμαι με τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη. Οι πρόσφυγες είναι σε ανάγκη και δεν μπορώ παρά να είμαι μαζί τους.
Απλό είναι. Οι περισσότεροι Έλληνες το έχουν καταλάβει. Και το δείχνουν με τον τρόπο τους.

(Από τη σημερινή ανάρτηση του Πιτσιρίκου)

[pic02c]

* Υστερογραφο

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, ειδοί ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα όμως, Αι ειδοί του Μαρτίου του 44 π.Χ., έχουν μείνει στην ιστορία ως η μέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος είχε προειδοποιηθεί γι’ αυτό από κάποιον μάντη της εποχής. Μαζί με την ημερομηνία έμεινε ιστορική και η φράση αυτή του μάντη Φοβού τας ειδούς του Μαρτίου, που την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε για το επερχόμενο κακό.

Για όσους έχουν την δυνατότητα και θέλουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους κάποιους πρόσφυγες (μεμονομένα άτομα ή οικογένειες με μικρά παιδιά) υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθουν στο Refuges Welcome Ελλάδα και να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα φιλοξενίας.

Για όσους θέλουν να προσφέρουν βοήθεια:

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για βρεφικές κρέμες και γάλατα, είδη υγιεινής (μωρομάντηλα, σερβιέτες, οδοντόκρεμες), συσκευασμένες τροφές (π.χ. μπισκότα για παιδιά), αλλά και ο,τιδήποτε μπορεί εύκολα ο καθένας να φανταστεί οτι χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, εκτός από τον καταυλισμό των Διαβατών, την Ειδομένη και τα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων (hot spots), όπως για παράδειγμα του Χέρσο του Κιλκίς, μπορούν να επικοινωνήσουν και στη Θεσσαλονίκη με τους εξής φορείς:

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, Τηλ. 2310589172-175 και 2310287724

-Ετεροτοπία / Eterotopia, Ι.Δραγούμη & Πτολεμαίων 42, 2ος ορ., 18.00-22.00 

-Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη Γιατροί του Κόσμου Θεσσαλονίκη, Πτολεμαίων 29 Α (9.00-17.00), Τηλ. 2310222503

-Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 (19.00-23.00)

-Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, (10.00-12.00 και 17.00-20.00) 
Τηλ Ιατρείου: 2310465353, οδός Θέρμης – Τριαδίου (δίπλα στα γήπεδα τένις).

–Τράπεζα συλλογής ειδών ΣΥΝ ΠΡΑΞΗ της ΑΡΣΙΣ_Δράσεις στην Ειδομένη, Βενιζέλου 70, Τηλ. 2315504301

-Στον 958 της ΕΡΤ3, Αγγελάκη 6, Τηλ 2310299600

-Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, Άνδρου 1 Τούμπα, Τηλ. 2310920670 (για ρούχα) 

-Αρσις - Ξενώνας Ωραιοκάστρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, Πρώην Παιδούπολη Ωραιοκάστρου, Αγ. Δημητρίου 1- 3 Προέκταση Λεωφόρου Δημοκρατίας, Τηλ.2310694878

-Εθελοντές Θεσσαλονίκης- Αγάπη χωρίς Σύνορα Πολυτεχνείου 75 - Πυλαία Θεσσαλονίκης

Επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση των προσφύγων στο χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά, καλεί τους κατοίκους να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών για την κάλυψη βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων και συγκεκριμένα:

Παιχνίδια λούτρινα (όχι με μπαταρίες)
Γάλατα 1 λίτρου μακράς διαρκείας 
Γάλατα βρεφική σκόνη (1ης, 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας). 
Μπιμπερό και πιπίλες
Μαρμελάδες - μέλι σε ατομικές μερίδες
Σοκολάτες και Πραλίνες φουντουκιού σε μικρές συσκευασίες
Σαμπουάν και αφρόλουτρα σε μικρές συσκευασίες
Μωρομάντηλα
Πάνες 
Σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες

Η δράση υλοποιείται με τη συνδρομή των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας και η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται στα παρακάτω σημεία κατά τις εργάσιμες ημέρες:

-Α Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 36, Τηλ. 2313 318507 και 2313318504, από τις 09.00 έως τις 14.00 
-B' Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου 93, Τηλ. 2313 18542, από τις 08.00 έως τις 14.00 
-Γ' Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης, Θεοφίλου 25, Τηλ. 2313 318573, από τις 08.00 έως τις 14.00 
-Δ' Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης, Κλεάνθους 57, Τηλ. 2313 318545, από τις 08.00 έως τις 14.00
-Ε Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου, Τηλ. 2313 318247, από τις 09.00 έως τις 14.00
-Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης Ελευθερίας 24, Τηλ. 2313305405, από τις 08.00 έως τις 14.00

Αρμόδιο για τον συντονισμό της υλοποίησης της δράσης θα είναι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading