designplanet.tv

Η Αγγελική Τριαρίδου σας ταξιδεύει στον πλανήτη της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και του design


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ /

OPINIONS

/

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ 9Ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ MAUVE ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΧΗΜΕΙΑ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΞΑΝΑ.

Στα χρόνια των σπουδών μου (στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων), ήρθαν έτσι τα πράγματα που ασχολήθηκα αναλυτικά με την Επιστημολογία (σε αδρές γραμμές, είναι ο κλάδος που μελετάει την ιστορία και την φιλοσοφία των επιστημών). Εκείνο που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση από την πρώτη στιγμή είναι πως στη ρίζα αυτού που σήμερα αποκαλούμε επιστημονική γνώση προϋπήρχε πάντοτε μια εσωτερική πνευματική αναζήτηση, η οποία αρχίζει με την έναρξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτή η γνώση που οριοθετήθηκε από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους συχνά βρέθηκε σε αντίθεση με τις κυρίαρχες ιδεολογίες και άρχισε να διακινείται κρυφά, μυστικά. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του ερμητισμού, του μυστικισμού και του εσωτερισμού, φιλοσοφικά ρεύματα που βρέθηκαν υπό διωγμό από την επίσημη θρησκεία. Από αυτά τα ρεύματα ξεπήδησε η αλχημεία, η οποία έφερε την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, την επιστημονική εξέλιξη, ό,τι σήμερα ονομάζουμε δυτικό πολιτισμό...

[pic11c]

Ως εκ τούτου, φίλες και φίλοι, η αλχημεία δεν είναι κάποιοι «μυστηριώδεις» και ελαφρώς «δαιμονικοί μάγοι» που φτιάχνουν μείγματα στα υπόγεια εργαστήριά τους, ούτε θεοσοφικές (και ελαφρώς αφελείς) παροιμίες τύπου Πάολο Κοέλιο.

αλχημεία είναι ο Πλήθωνας Γεμιστός, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Φράνσις Μπέικον, ο Τζορντάνο Μπρούνο, η γη που κινείται και ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, ο Ισαάκ Νεύτωνας και ο Νόμος της Παγκόσμιας έλξης, η χημεία, η φυσική, τα μαθηματικά, η κλασική και η εναλλακτική ιατρική, η Θεωρία της Σχετικότητας.

Κι αν σκεφτείτε τον κόσμο γύρω σας, θα εκπλαγείτε από το πόση αλχημεία υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή: ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι σύγχρονες μέθοδοι της ιατρικής, η ψυχανάλυση, τα αεροπλάνα και τα διαστημόπλοια, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, η αστρολογία και η μεταφυσική αναζήτηση του New Age, η μαγειρική αλλά και η ζαχαροπλαστική (και πρακτικότερα: το παγωτό, η σοκολάτα, η κοσμετολογία, η ιατρική, οι κρέμες ομορφιάς, η πλαστική χειρουργική, τα κάθε λογής φάρμακα, ακόμη και το χάπι του viagra) δεν είναι τίποτε άλλο από εκπλήρωση παμπάλαιων αλχημιστικών αιτημάτων. Κι αν πάλι θελήσετε να δείτε την ιστορία της τέχνης, θα διαπιστώσετε έκπληκτοι τους αλχημιστικούς θρύλους να σημαδεύουν τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, την ζωγραφική. Αρκεί να θυμηθούμε τυχαία τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων: το μαγεμένο μήλο της Χιονάτης, ο καθρέφτης της κακιάς μητριάς, η καλή νεράιδα της Σταχτοπούτας, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Μίκι Μάους ως Μαθητευόμενος Μάγος στην Φαντασία του Ντίσνεϊ...

[pic12c]

Διαφωνώ επίσης κάθετα με την άποψη ότι η αλχημεία είναι κάτι άγριο, σκοτεινό και εξωκοσμικό. Πιστεύω ότι η μεταφυσική αναζήτηση και το μυστήριο είναι γύρω μας, πανταχού παρόντα στη ζωή μας και σ’ όλες τις εκφάνσεις της.

ο θαύμα της αναγέννησης της φύσης την άνοιξη, η μαγεία του έρωτα, το μεγαλείου του ανθρώπινου πνεύματος δεν έχει έτσι κι αλλιώς μια μεταφυσική διάσταση όσο επιστημονικά και ορθολογικά κι αν το ερμηνεύσουμε;

Εξάλλου η ίδια η βάση της γνώσης και της επιστήμης είναι η μεταφυσική αγωνία και η αλχημιστική διερεύνηση. Υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστούμε τα μεγάλα ερωτήματα και αιτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ο θεολογικός (και ενίοτε θρησκοληπτικός) και ο ανθρωποκεντρικός. Τελικά όμως πιστεύω ότι ουσιαστικά είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

[pic14c]

Φτιάχνοντας ένα αφιέρωμα σε ένα τόσο ευρύ και ταυτόχρονα τόσο παρεξηγημένο γνωστικό πεδίο (και όλο αυτό μέσα σε ένα περιοδικό που ασχολείται με την τέχνη και το lifestyle γενικότερα) δεν μπορούμε παρά να δώσουμε δείγματα των αλχημιστικών αναζητήσεων μέσα στον κόσμο μας, στις όποιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις έχει ο καθένας μας. Ένα βασικό αλχημιστικό λεξικό, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο και ο Φάουστ του Γκαίτε, η μαγική πόλη της Πράγας μπορούν να αποτελέσουν τα εναύσματα του ταξιδιού σας. Τα γλυπτά αντικείμενα του Borek Sipek, οι εικόνες του Χάρι Λάμπερτ, η μουσική της Enya αποδεικνύουν πως η αλχημιστική έκφραση και έμπνευση είναι διαρκώς παρούσα γύρω μας – αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά... Φυσικά τίποτε δεν είναι αρκετό χωρίς εσάς. Ένα παλιό αξίωμα της αλχημείας λέει: φτάνεις πάντοτε σε αυτό που κρατούσες από την αρχή.
Καλή ανάγνωση...
 
Αγγελική Τριαρίδου (Απρίλιος 2005 για το 9ο τεύχος του περιοδικού MAUVE των εκδόσεων MAUVE books, magazine, design & ideas)

[pic17c]
Υ.Γ.1.Το εξώφυλλο του τεύχους αυτού είναι δύο κρυστάλλινα βάζα που σχεδίασε ο φίλος μου ο William Sawaya για τη Baccarat. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο μεταφυσικό έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του design. Όσο για το εξώφυλλο του Party ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της φωτογράφισης, καθώς και τον Θανάση Τσαμπούκα, που υλοποίησαν έναν σύγχρονο αστρολογικό χάρτη με όλα τα ζώδια στα πρότυπα των μεσαιωνικών αλχημιστικών χαρτών.
[pic16c]
Υ.Γ.2.Θα ’θελα να αφιερώσω αυτό το τεύχος σ’ όλους αυτούς που τα βράδια σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό και μετράν τ’ αστέρια. Σ’ όλες τις γυναίκες - γάτες που κυκλοφορούν τις νύχτες ανάμεσά μας. Σ’ όλους αυτούς που πιστεύουν ότι αν θέλεις κάτι πολύ (και προσπαθείς γι’ αυτό) γίνεται! Στις στιγμές αυτές που σκέφτεσαι κάποιον και σε σκέφτεται κι αυτός! Όσο πιο βαθιά προχωράς μέσα στην επιστήμη τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις τη μαγεία: Θυμηθείτε τον Ιατρό Ραμώ: Ο άθεος προσηύχετο . . .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥ-ΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΙ ΕΓΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ...

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Το σχόλιό σας έχει σταλεί και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.
Ευχαριστούμε!

γράψτε το
σχόλιό σας

code & design : Stelios Ignatiadis ACTUS anima logo ACTUS ANIMA
Loading